Zlatan Ibrahimovic Familj

Zlatan Ibrahimovic Familj
Zlatan Ibrahimovic Familj

Zlatan Ibrahimovic Familj – Född den 3 oktober 1981, i Västra Skrävlinge församling i Malmö, Sverige, Zlatan Ibrahimovi (rikssvenska: [slatan brahimvt]) är en före detta svensk professionell fotbollsspelare. Tolv gånger har Ibrahimovi hedrats med Guldbollen, vilket befäster hans status som Sveriges största fotbollsspelare. Han har gjort 62 mål för det svenska landslaget, vilket gör honom till ledaren genom tiderna i mål. Efter 570 gjorda mål under sin karriär är Ibrahimovi för närvarande rankad på 22:a plats genom tiderna i gjorda mål.

Tolv separata klubbar han spelade för i fyra nationer och under 22 år vann han ligamästerskapet. Han vann även poängtiteln i franska Ligue 1 tre gånger och den italienska Serie A två gånger. Den enda spelaren som har dykt upp för sju olika Champions League-klubbar, Ibrahimovi delar nu tiondeplatsen i ligans lista över gjorda mål genom tiderna med fyra andra.

De 69 miljoner euro som spenderades på hans övergång från Inter till Barcelona 2009 var den spanska megaklubbens rekord genom tiderna för en spelarövergång. Ibra var den 55:e bäst betalda kändisen i världen 2015 och tjänade 39 miljoner dollar om året, enligt tidningen Forbes. När AC Milan-säsongen 2023–2024 avslutades den 4 juni tillkännagav Ibrahimovic sin avgång.

Utvecklas

Ibrahimovis barndomshem låg i kvarteret Rosengrd i Malmö. Hans mor, Jurka, är av kroatisk härkomst och hans far, efik Ibrahimovi, kommer från Bosnien. När Ibrahimovi var ung skilde sig hans föräldrar och han och hans mamma flyttade till Rosengrd. Senare flyttade han in hos sin pappa. Han hade en svår barndom och har berättat öppet om sina upplevelser, bland annat om att han sällan åt husmanskost som barn och att hans familj ofta bråkade.

Ibrahimovi började spela fotboll på grusplanen bredvid Cronmans väg. Han började spela för Malmö BI 1988, när han var fem år och precis skaffat sitt första par fotbollsskor. Förutom Malmö FF spelade Ibrahimovi för BK Flagg och FBK Balkan innan han värvades av klubben 1994. Malmö taekwondoklubb Enighet, där han studerade från 14 till 17 års ålder, gav honom ett hedervärt svart bälte 2010. Ibrahimovi tappade slutade skolan efter att ha avslutat sin låg- och mellanstadie på Stenkula och större delen av sin gymnasietid på Borgarskolan för att ägna sig helt åt fotbollen.

Jobba i en klubb

Under Roland Anderssons ledning i Malmö FF gjorde Ibrahimovi sin a-lagsdebut den 30 oktober 1999 och gjorde sitt första allsvenska mål i en match mot Västra Frölunda den 30 oktober. Tyvärr åkte Malmö ur allsvenskan samma år, men när de återvände året därpå som Superettan-medlemmar, Ibrahimovi gjorde tolv mål och laget slutade trea i skytteligan.

Zlatan Ibrahimovic Familj

Även om Ibrahimovi ännu inte hade slagit igenom nämnvärt i allsvenskan, hade storlagen i Europa kontaktat Malmö redan vintern 2000–01. Men gruppen valde att vänta tills vidare. Efter att Ibrahimovi gjort ett “konstmål” och firat genom att ropa “Showtime! Showtime!” i en försäsongsmatch i mars 2001 i La Manga, Spanien, inför ett antal talangscouter (inklusive Ajax dåvarande sportchef, Leo Beenhakker), intensifierade AFC Ajax sin uppvaktning av MFF, och efter förhandlingar och ett “ja ” från Ibrahimovi kom de överens om en övergång.

Den då rekordhöga summan för en skandinavisk spelare, 82,5 miljoner kronor, betalades för spelarens övergång. Innan Ibrahimovi lämnade Sverige för att göra en proffskarriär i Nederländerna gjorde Ibrahimovi två mål i säsongsinledningen av Allsvenskan 2001 mot AIK och dök upp i ytterligare sju matcher den våren (gjorde en gång och en gång utvisad).

Ajax, 2001-2004

Ibrahimovi började spela för Ajax i juli 2001. Innan Co Adriaanse avskedades i slutet av november samma år såg han lite action i laguppställningen, och den nya tränaren Ronald Koeman gav honom så småningom en vanlig tröja. Klubben fortsatte med att vinna ligan och cupen under sin första säsong, där Ibrahimovi bidrog med sex mål på 24 matcher.

Efter att ha gjort sin Champions League-debut i september 2002 mot Olympique Lyonnais gjorde Ibrahimovi två mål den matchen. Säsongen 2002–03, när Ajax slutade tvåa i ligan, blev det totalt fem mål i Champions League och tretton mål i ligan. Återigen med Ibrahimovi och Ajax gjordes 13 mål säsongen 2003–04, men den här gången var det under loppet av 22 matcher. Fotbollsagenten Mino Raiola, född i Italien som nu bor i Nederländerna, värvade Ibrahimovic 2003 när svensken försökte ta steget till en högre division.

Det hävdades senare av Rafael van der Vaart, en Ajax-lagkamrat till Ibrahimovi, att van der Vaart avsiktligt skadades av Ibrahimovi i mitten av augusti 2004 under en landskamp mellan Sverige och Nederländerna. De kämpade öppet för kontroll över Ajax och det var allmänt känt att de did inte komma överens.

Under en ligamatch mot NAC Breda bara några dagar efter händelsen, med van der Vaart skadad och sittande på läktaren, blev svensken utbuad av sina egna fans när han kom in på planen. Ett ‘slalommål’ där han dribblade förbi fem försvarare innan han rullade in bollen i nättaket förändrade stämningen mot svensken senare i matchen. Målet gick viralt över hela Europa och utsågs slutligen till “Årets mål” av Eurosport-tittarna.

2003–2004 Juventus

2004 fick Ibrahimovi grönt ljus att spela för italienska klubben Juventus den 31 augusti. För de som håller koll är det cirka 155 000 000 SEK (svenska kronor) i utbyte mot de 16 000 000 EUR (Euro) som överfördes. Efter att klubbens store målskytt David Trezeguet drabbats av en skada, fick han mycket snabbt en startroll för Juventus. Ibrahimovi gjorde sitt första Serie A-mål från bänken i inledningen av säsongen mot Brescia, och hjälpte till att vinna en 3-0-seger för hans lag.

Juve vann det italienska mästerskapet under sin första säsong med honom i laget, och han hedrades som ligans bästa spelare och ligans främste utlänning. Som Sveriges finaste spelare 2005 vann han Guldbollen-pokalen i november 2005. De gick vidare till kvartsfinal i Champions League, där de slogs ut av slutsegrarn Liverpool. Ibrahimovi gjorde tre mål på tio matcher för klubben.

Enligt rapporter tackade Juventus nej till ett bud på 70 miljoner euro från Real Madrid på Ibrahimovi i slutet av säsongen. Den svenska spelarens fotbollsagent, Mino Raiola, avslöjade då att det hela hade varit ett PR-knep för att öka deras klients värde. Säsongen efter, 2005/06, var Ibrahimovis målproduktion lägre än den hade varit i hans rookiekampanj.

Medan hans målgivande assist ökade och hans skott på mål flerdubblades som ett resultat av hans nya position i Juventus-anfallet, gjorde han fortfarande bara sju mål på 35 tävlingar. Ändå fortsatte han att bära sin vanliga tröja under hela säsongen, även efter att de vunnit ligan under Fabio Capello. Tyvärr för Juventus bröt Calciopoli-skandalen snart, och klubben degraderades till Serie B och berövades sina två på varandra följande ligatitlar.

Ledningen försökte övertyga Ibrahimovi (och flera andra elitspelare) att stanna kvar i klubben, men svensken vägrade och gick ut i en träningsstrejk, med stöd från agenten Mino Raiola, som hotade med rättsliga åtgärder för att kunna lösa honom från sitt kontrakt. Efter en segerrik strejk skrev Inter på Ibrahimovi till ett fyraårskontrakt värt 227 miljoner kronor i augusti 2006.

Det här är Zlatans föräldrar

Nästan ingen har missat att märka att Zlatan fick utstå en orolig barndom i Rosengrd, Malmö. Efter att hans föräldrar separerade när han var ung, fick Zlatan tillbringa sin ungdom med att studsa mellan sin mamma och pappas hus. Den bosniske muslimen som födde Zlatan heter efik Ibrahimovi. Zlatans mamma är under tiden en troende katolik som heter Jurka Gravi av kroatisk härkomst. Zlatans föräldrar emigrerade från Jugoslavien till Sverige. Medan pappa Sefik har gjort många offentliga framträdanden har mamma Jurka föredragit att stanna i skuggan.

En Zlatan Ibrahimovic syskon

I vilken utsträckning grenar Zlatans släktträd ut? I själva verket är Zlatan det femte av sex barn; tre av hans syskon är halvbröder och systrar. Jurika Gravic, Zlatans mamma, är redan mamma till två barn, och hans pappa, Sefik Ibrahimovic, har ett äldre syskon. Zlatan är sina föräldrars enda barn, och han delar syskonstatus med en yngre halvbror och en äldre syster på två år. Tråkigt att säga att Zlatan Ibrahimovic förlorade sin äldre bror Sapko i cancer 2014. Detaljer om detta ämne finns i Zlatans bok Adrenalina – mina okända berättelser.

Maka till Zlatan

Helena Seger, en före detta modell som också har gjort marknadsföringsarbete, är Zlatans fru. Helena, en 32-årig manager, och Zlatan, ett 21-årigt fotbollsproffs i Ajax, träffades och blev förälskade när de båda precis börjat inom sina respektive områden. De har varit tillsammans i två barns livstid och många, och tagit sig igenom tjockt och torrt tillsammans. Vad vi kommer att diskutera utförligt i följande avsnitt.

Barn till Zlatan

Tillsammans har Zlatan och hans sambo Helena Seger fostrat två söner. 2006 kom Maximilians och Vincents födslar etta respektive tvåa. Efter att ha sett sin far spela spelet är Maximilian nu en professionell fotbollsspelare.

Zlatan Ibrahimovic Familj
Zlatan Ibrahimovic Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!