Hoffa Kaos Död

Hoffa Kaos Död
Hoffa Kaos Död

Hoffa Kaos Död – Jimmy” Hoffa, en amerikansk fackföreningsledare, föddes den 14 februari 1913 i Brasilien, Indiana. Han försvann den 30 juli 1975 och förklarades död i frånvaro den 30 juli 1982. Hans far, Jimmy Hoffa, var en kolarbetare som dog 1920 i lungsjuka. Efter Hoffas pappas död började hans mamma ta betalt för att tvätta grannar och barnen var tvungna att hjälpa till efter skolan. Jimmy Hoffas mamma var enligt uppgift “en kvinna som var övertygad om att disciplin och plikt borde stavas med versaler”, en känsla som han upprepade senare i livet.

Familjen Hoffas flyttade till Clinton, Indiana 1922 och stannade där i två år. Efter det flyttade de till ett nytt hem i Detroits arbetarklass Merritt Street-kvarter. Jimmy, som kallades en “lantis” av sina kamrater, bevisade att deras hån hade fel genom att slå dem meningslösa med knytnävarna. Jimmy Hoffa hoppade av gymnasiet i nionde klass och började arbeta som förlossning, vilket lämnade honom oförberedd på den ekonomiska kollaps som följde.

Idén att “Oavsett vad som händer, folk kommer alltid att behöva äta” var det som övertygade hans kompis Walter Murphy att föreslå honom att gå in i livsmedelsbranschen. Jimmy kunde säkra ett jobb på Kroger Grocery and Baking Company, vars distributionscenter var bekvämt beläget nära hans hem. Han fabricerade sin ålder för att säkra positionen.

Att lossa tågvagnar var jobbet, och det tjänade 3,2 dollar i timmen. Trots försämrade villkor bedömdes ersättningen som tillfredsställande. Ett jobb blev något av en lyxvara i en tid då många var utan arbete. Det fanns förstås också nackdelar. Arbetarna fick till exempel anmäla sig halv sex på morgonen för ett tolvtimmarspass och de fick bara ersättning för den tid de ägnade åt att lossa rälsvagnar. Resten av tiden väntade de på lagret utan lön och fick inte gå.

Fackföreningarnas tidiga början

Chefen var en absolut idiot, om det inte var illa nog. Med all sannolikhet var han mer än förtjänt av benämningen “Little Bastard” som gavs till honom. En man av hans karaktär “lägger grunden till en fackförening”, som Hoffa berömt uttryckte det. Hoffa och hans medarbetare väntade ut det, och detta inkluderade Bobby Holms, som senare skulle bli framträdande tillsammans med Hoffa i Teamsters.

De var försiktiga eftersom 30 % av den amerikanska arbetsstyrkan var arbetslös. Efter att ha sagt upp två arbetare våren 1931 tillkännagav Hoffa ett arbetsavbrott när en sändning med saftiga, läckra jordgubbar från Florida anlände till lagret. På grund av det brådskande att få jordgubbarna i kylförvaring innan de blev dåliga gick Krogers högsta ledning med på att träffa de nya ledarna nästa morgon, men arbetet fortsatte under tiden.

Hoffa Kaos Död

Hoffa och de andra fackliga ledarna skrev äntligen på ett kontrakt efter flera dagars samtal. Fackligt erkännande, en höjning av minimilönen med 13 cent, en garanti på minst en halv dagslön för varje arbetad dag och en viss minimal gruppförsäkring var alla en del av affären. Gruppens grundare begärde snabbt och fick status som AFL-CIO Federal Local 19341.

Hoffa förlorade jobbet året därpå för att han hade blivit uppmuntrad av en arbetsledare att spraya chefen med grönsaksjuice efter att ha vält en låda grönsaker på golvet. Enligt Jimmys uppsägningsbrev lämnade han företaget innan han sades upp. Hoffa anställdes så småningom på heltid av International Brotherhood of Teamsters (IBT) för att vara en av dess arrangörer.

Hans fackförbund, Kroger, gick så småningom samman med “Local 299” och blev en del av den nya organisationen. Hoffa började som arrangör genom att gå till platser som lastbryggor i och runt Detroit. Förutom köpmän och grossister anställde han även arbetare på bryggerier och apotek.

Teamster förbundschef

Från 1957 till sin död 1971 var Hoffa ordförande för Teamsters Union som dess omstridda och inflytelserika ledare. Hoffa dömdes för jurymanipulation och bedrägeri och tillbringade tid i fängelse efter att ha anklagats flera gånger för att ha kopplingar till organiserad brottslighet och den undre världen. Han satt fängslad i fyra år innan president Richard Nixon omvandlade sitt straff.

Den 30 juli 1975, när Jimmy Hoffa arbetade för att återställa sin fackliga ledarposition, försvann han från parkeringen till en förortsrestaurang i Detroit som heter Machus Red Fox. Vid tidpunkten för hans försvinnande var han på väg till ett möte med Anthony Giacalone (1919-2001), en Detroit maffia capo, därför trodde man allmänt att han hade blivit mördad av maffian.

Hoffas död bekräftades 1982, men hans kropp hittades aldrig. Enligt mediaberättelser från september 2001 hittades Hoffas DNA på bilens baklucka som påstås kördes av hans kollega och adoptivsonen Charles O’Brien samma dag som Hoffa försvann. Under Frank Fitzsimmons dominans av Teamsters Union, hotade Jimmy Hoffa att avslöja maffians inblandning medfacket, vilket fick Hoffas kompis Frank Sheeran att döda Hoffa för maffiabossens vägnar, erkände Sheeran 2003. Enligt Sheeran var det han som sköt Hoffa, och sedan tog andra bort hans kropp och kremerade honom.

Under bron har Hoffa upptäckts

De senaste försöken att hitta den ökända hallicken Jimmy Hoffas kropp har blivit tomma. FBI sa i juli att de inte hade hittat någon färsk information under sin utgrävning i juni under Pulaski Skyway Bridge i färska Jersey. Det har rapporterats av amerikanska tjänstemän att Hoffa försvann i Detroit-regionen 1975 under ett möte med kriminella.

Dan Moldea, en journalist som har skrivit mycket om Hoffa, kontaktades av FBI förra året efter att han rapporterade att kroppen ryktades ha begravts i en ståltunna på en soptipp nära bron, baserat på uttalanden från personer som hävdade att ha sett begravningen. Efter det ska någon ha grävt upp tunnan och släpat den en bit bort. Jag tror att kroppen är i det rummet. Vi har letat överallt och verkar inte kunna lokalisera det, säger han till AP.

Mellan åren 1957 och 1971 var Jimmy Hoffa ordförande för Teamsters transportförbund. Gangsterlegenden säger att han dödades för att han, efter att ha avtjänat sin tid i fängelse, tänkte återvända som fackföreningsledare. (TT)

Hoffa Kaos Död
Hoffa Kaos Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!