Janne Bark Familj

Janne Bark Familj
Janne Bark Familj

Janne Bark Familj – Han har försökt göra musik på egen hand. Men de flesta känner honom fortfarande som musiker i ett band, och det är så han trivs bäst. Janne Bark är i Trelleborg på lördag för popquiz-utmaningen “It Takes 2”. Efter att Janne Barks sommarturné med Ulf Lundell var över kunde han och hans fru sedan sju år, Anna, åka tillbaka till sitt hem i Va, i nordöstra Skåne, med en ny bebis. I veckan föddes Jannes fjärde barn, Selma.

Saken är den att artister aldrig riktigt växer upp. Men när man är över 50 och har fyra barn börjar man bli stor ändå. Anna, född i Kristianstad, är anledningen till att Janne Bark, som tidigare bodde i Nynashamn, nu bor i Skne och han gillar det. Jag gillar människor från Skandinavien och Norden. De är inte sneda. De är de enda med själ.

Han ler och säger sedan: Man ska vara försiktig med vilken tidning man pratar med. Han kan inte minnas när han spände gitarren och åkte med Lundell. Det enda faktum är att det började 1982. Bark säger: “Jag tycker fortfarande att det är lika roligt.” Ulf är en person och en konstnär som alltid vill växa. Se bara på alla rekord han har. Det går från den värsta varningen på “Fanzin” till en lugn show på “Tolv sånger”.

Vad tycker han om att Uffe alltid säger “i år är sista gången”? Att han ljuger! Janne skrattar. Men jag tror att det här jobbet nog aldrig tar slut för oss artister. Det är inte som när du lämnar ditt jobb eller företag. En sångare kan ta en paus och göra något annat, bilda ett band eller arbeta med andra projekt. Janne Bark har spelat med nästan för många sångare och varit med i för många band för att räknas.

Han har också provat sig fram som soloartist. När det gäller hans första album, “Ritual”, som kom ut 1984, tror han nu att han inte var aktuell för jobbet då. Men i uppföljaren, om man kan kalla den 23-årige “Bara en man” så, tror han att han fick ut något av sig själv som han behövde få ut. Janne tycker att det nog var det bästa hon gjorde för sig själv. Och det fick dig att känna att du verkligen hade klarat det. Jag kanske gör mer sologrejer eller inte.

Men jag känner inte att jag behöver göra det längre; det finns ingen press. Han bryr sig inte om att folk gillar att se honom spela gitarr som ackompanjemang. Han gillar det bäst så. Och att alla känner honom som “Lundells gitarrist” hjälper honom inte heller. Janne säger: “Det är ett tåg jag hoppade på.” Men jag visste inte att resan skulle ta så lång tid.

Janne Bark Familj

Det blir stopp längs vägen, och ibland kliver jag av. Men så sätter jag mig på nästa buss. Ulf Lundell är en bra artist och en bra person att se upp till. Många saker inom kulturbranschen har vänts upp och ner de senaste åren. Så var det för Janne Bark och hennes sambo Maria Henriksson när de började göra musik tillsammans.

Smlandsposten pratade med Maria som precis fyllt 40 och Janne som firar 65 världssnurr. Förra året sparkade Ulf Lundell sin musiker Janne Bark. Men i sommar, när Lundell ger sig ut på turné, är Bark tillbaka i bandet. Ulf Lundell berättar att sommarturnén han gör 2022 blir hans sista. Han skriver, “Janne Bark, Andreas Dahlback, Marcus Olsson, Surjo Benigh, och Jens Frithiof” om bandet som ska ut på turné med honom i sommar.

I den här miljön sticker namnet Janne Bark ut. Sedan 1982 har gitarristen spelat med Ulf Lundell på resor och i studion. “Karleken forde oss sammen” skrev Lundell innan Barks bröllop. Men förra året sa Lundell att han och Bark inte längre arbetade tillsammans.

“De kommer att sakna honom där”. Ulf Lundell skrev om hur hans mångårige gitarrist Janne Bark hade börjat teckna i del 4 och 5 av dagboksprojektet “Vardagar” förra året. Jag har alltid stått upp för honom eftersom han är en stor artist. Han är rolig, men han verkar sakna bra resonemang och självkontroll. Jag kan inte komma i kontakt med honom och säg till honom: “Sluta rita, din djävul!” Men när han försöker tjäna pengar på det, skämmer han ut sig själv och mig på ett konstigt sätt”, skrev Lundell.

Lundell lät Bark lämna bandet när han “blev tråkig och sedan arg.” “Han förtjänar kredit, jag säger hejdå, och vår sista show tillsammans var på Berns på julafton. Synd. För det mesta är det roligare att träna med det här bandet än att spela med dem. Så många galna ordspråk, så många skratt – han kommer att saknas där”, skrev Lundell.

Janne Bark: “Det ska bli jättekul.” Under Ulf Lundells sommarturné kommer Janne Bark att vara med i bandet. När Expressen hittar Janne Bark vill han inte prata om uppbrottet från förra året. han skriver i ett mejl: Det ska bli väldigt roligt”. Längs vägen stannar den i bland annat Stockholm, Göteborg och Oslo. Vi är väldigt olika på vissa sätt och väldigt lika på andra. Vi vill göra något med våra liv och är entusiastiska över det vi gör fågel.”

Samuel håller med och nickar: Allt vi gör har med det att göra. Under åtminstone nästa år kommer han att träna sju dagar i veckan åtta timmar om dagen på ett läger utanför Bangkok med Sangien Noi, som är känd som en känd lärare i thaiboxningens värld. Det är svårt att dela ett litet utrymme med tre thailändare, och Noi och jag var bara lediga efter ett slagsmål. Lite annorlunda än när hon bodde hos sin mamma Katarina i Halmstad.

Men thaikamp är mer än bara en sport eller hobby för mig. Det är ett sätt att leva, så jag vill veta allt om det, inklusive språket, danserna, sederna och historien. Janne låter sinnet bli galet. Han skrattar och säger: “Jag kan nästan se Karate Kid framför mig, med Samuel som bor i djungeln.” För sin del släppte han och Py Backman cd:n “Vi é bara manner” i veckan och han åker på ytterligare en turné med Ulf Lundell i sommar.

Själv skulle han aldrig tänka på att utsätta sig själv för smärta med flit. Samuel, som boxade för Halmstad Muay Thai, insåg inte ens att han hade brutit ett mellanfotsben när han förlorade SM-finalen i 60-kilosklassen thaiboxning 2013. Jag sparkade min motståndare och slog honom i armbågen, men jag kände det inte förrän efter kampen.

Janne gör ett ansikte: De är uppenbarligen oroliga för att Samuel ska skada sig själv illa. Samtidigt är jag inte orolig för hans val; om han har bestämt sig så är det det. Och mycket handlar om att vara säker på sig själv. Bara att veta att han kommer att få den här träningen kommer att hjälpa honom att bli bättre. Precis som när jag var med i ett band som hette “The Radio” och visste att jag skulle på min första dejt med Lundell.

Sedan insåg jag att det inte var korpen längre, utan elitserien. Men Janne, som bor i Kristianstad nu, har aldrig sett Samuel slåss personligen. Nej, jag brukar spela när han är med i en turnering. Men jag har sett mycket på YouTube. Samuel spelade länge fotboll för Halmstads BK, men när han flyttade upp till juniorlaget slutade han. Under tiden provade jag thaikamp, men till slut tog det över. Det ger mig en annan typ av energirush.

Jag är den enda ansvarig, så om jag förlorar kan jag inte lägga skulden på någon annan. Bark Jr. åkte till Australien 2013 för att växa och lära sig mer. Han arbetade som frukt- och grönsaksförpackare för att klara sig. När han vann sin match i en livegala från Melbourne och utsågs till “Fighter of the night” vann han ett pris på 4 000 kronor och kallades för “Fighter of the night”. Det var så han träffade Sangt Noi, en thailärare som lärde honom mycket.

Han skulle ha 1 000 baht om dagen, vilket är cirka 250 SEK, för mat, träning och ett boende. Men när jag frågade hur mycket det skulle bli på ett år gick priset ner från 55 000 dollar till 35 000 dollar. Så här säger Samuel. Janne skrattar: Han har en entreprenörsanda. Precis som när han sålde min autograf till ett Lundell-fan för 100 dollar när han var åtta år.

Men pappa såg inte att pengarna brinna… Det finns förstås också paralleller. Janne försöker gå till gymmet tre gånger i veckan och Samuels poäng i samhällstjänst och idrott på gymnasiet räddades av – gitarren. Jo, eftersom jag är så bra på gitarr fick jag de extra poäng jag behövde för att få ett bättre betyg i musik.

Janne Bark Familj
Janne Bark Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!