Maja Hellman Familj

Maja Hellman Familj
Maja Hellman Familj

Maja Hellman Familj – Enligt Expressen, när Johanna träffade Maja på en fest, “klickade de två direkt” för att de delade passionen för att dansa, mingla och fira livet med vänner. Majas pappa har citerats av SvD för att hans dotter var en ensam unge tills hon träffade Johanna, som blev en “positiv kraft” i hennes liv och uppmuntrade henne att förgrena sig. Hon måste ha blivit en “vapendragare” som inte protesterade med tiden.

Både Maja Hellman, 19, och Johanna Jansson, 20, ställdes inför rätta för Toves mord, men bara Janssons straff sänktes till 16 år. Toves familj har uttryckt sitt missnöje med domen genom sin advokat. Vår advokat Uno Karlsson uttrycker djupt missnöje med domen och domen. Både Maja Hellman och Johanna Jansson fick sina morddomar och livstidsstraff upphävda av hovrätten.

Båda har funnits skyldiga till mord, dock har endast Johanna Jansson funnits skyldig till betydande integritetskränkning. Hennes ursprungliga straff på livstids fängelse har sänkts till 16 år. Toves familj har genom sin advokat Uno Karlsson uttryckt sitt missnöje med hovrättens fällande dom och dom i ett yttrande. Att någon straffas för att ha dödat Tove är enligt Uno Karlsson en lättnad.

Enligt tingsrättens slutsatser hade Jansson för avsikt att döda. Hovrätten modifierar det till “likgiltighetsuppsåt”, vilket tyder på att hon inte brydde sig om konsekvenserna av sina handlingar. Uno Karlsson vidhåller att det fanns en medveten önskan att döda Tove och håller inte med om att apati spelat en roll.

Besviken och chockad

Familjen anser inte att det nuvarande straffet på 16 år är tillräckligt hårt. Även vi är chockade och bestörta över domen. Utan några förmildrande omständigheter är detta mord och ett mycket allvarligt brott mot allmän ordning, och 16 års fängelse räcker inte. Vi tycker livet i fängelse är lämpligt, säger Uno Karlsson.

Utredningen leddes av åklagare Thobias Wilhelmsson. Han säger att han inte är förvånad över domen som avkunnades i dag, men han avböjer också att utveckla det arbete han och åklagarmyndigheten lagt ner. Varken mitt agerande eller åklagarmyndighetens kan utvärderas i nuläget. Vi måste läsa igenom domen ordentligt och ta reda på om vi har någon anledning till självreflektion.

Maja Hellman Familj

Hur tror du att familjen kommer att tycka om slutresultatet?

Ja jag förstår. Även om detta resultat skiljer sig från det som uppnåddes i underrätten, måste du ändå ta hänsyn till resultatet av hovrättens prövning. Det är alla kommentarer jag har att ge. Familjen tror att Maja Hellman var inblandad i mordet, enligt Uno Karlsson. Vi drar slutsatsen att det är minst två skurkar inblandade.

Vi upplever att sättet som Johanna Jansson beskrev mordet och att Maja Hellman höll Toves armar förklarar varför en ung, vältränad idrottstjej som Tove inte visar några tecken på obehagliga skador. Däremot hävdar Uno Karlsson att vi alltid har varit medvetna om att styrkan i bevisningen kring Maja är väsentligt lägre.

Med tanke på att Johanna Jansson också ljuger om andra aspekter av ärendet är hennes uttalanden om Maja Hellman och mordet otillräckliga. Det är den stora anledningen till att det har förändrats så drastiskt i Göta hovrätt. Även om du har dina tvivel om Maja Hellman, basera inte din åsikt enbart på hennes ord.

Tingsrätten ställde sig på Johanna Janssons vittnesmål om att Maja Hellman höll fast Tove medan hon ströps till döds. Utan detta bevis hade Maja Hellmans livstidsstraff blivit mycket lättare. Om Johanna Janssons vittnesmål godtogs utan ifrågasättande, borde Maja Hellman befinnas skyldig till mord. I underrätten ifrågasattes dock Johanna Janssons trovärdighet när det konstaterades att hon endast delvis ljugit om Maja Hellmans inblandning.

Det antyddes i andra sammanhang att hon var helt säker på att hennes minne av händelser var falskt. Ändå gick tingsrätten med på att Maja Hellmans uttalanden ska ligga till grund för det livstidsstraff hon dömdes. Enligt Göta hovrätt friades Maja Hellman från mordåtalet eftersom de kommit till motsatt slutsats.

En medåtalades vittnesmål bör behandlas med yttersta försiktighet. Det kan tycks känslomässigt vara bättre för en misstänkt att till exempel fördela straffskyldigheten även om det inte finns något uppenbart skäl för en tilltalad att förklara vad en medåtalad har gjort”, konstaterar hovrätten. Det finns en märkbar brist på specificitet i Johanna Janssons redogörelse för Maja Hellmans beteende. Det är oklart hur eller hur länge hon tycker att Maja Hellman borde ha hållit fast Tove.

På grund av detta ändrade hovrätten sitt ursprungliga beslut och Maja Hellman undvek livstids fängelse. Av den enkla anledningen att ingen tror på Maja Hellmans berättelse om kvällen Tove mördades. det motsatta är sant. Enligt hovrätten var Tove aktiv, vilket framgår av stegrörelserna som registrerats av mobilen, och det är “mycket konstigt” att Maja Hellman inte hörde av sig till Johanna Jansson om vad som hänt Tove när hon upptäckte kroppen ligger under ett lakan.

En fällande dom kräver mer bevis än bara ett rimligt tvivel. Om åklagarens version av händelserna är felaktig finns det fortfarande alternativa förklaringar som är värda att överväga. Hovrätten menar att det inte räcker med att visa att Maja Hellman befann sig i lägenheten den aktuella natten. Tove, en 21-årig student vid Högskolan i Vetlanda, försvann den 16 oktober 2022.

Hennes kropp upptäcktes i ett skogsområde utanför kommungränsen den 2 november. Strax innan Toves kropp upptäcktes grep polisen Johanna Janson , tidigare Johanna Leshem Jansson, och Maja Hellman. Båda parter överklagade sina respektive tingsrättsdomar för Toves mord i Vetlanda.

I fallet med mordet på Tove i Vetlanda friades Maja Hellman av hovrätten

På onsdagen meddelades domen från Göta hovrätt; Maja Hellman hade befunnits oskyldig till mord men hade dömts till ett år och sex månaders fängelse för betydande fridskränkning. Johanna Jansson befanns skyldig till mord och grovt integritetsintrång och fick 16 års fängelse. Minimistraffet för mord är 16 års fängelse.

Enligt ett pressmeddelande skrivet av Göta Hovrätt ”har hovrätten bestämt straffet för henne till fängelse i 16 år mot bakgrund av detta, den grova gravfridskränkningen, och det faktum att den äldre kvinnan kommit för att medverka till bl.a. utredningen av mordet.”Rätten finner också att det inte finns överväldigande bevis som kopplar Hellman till mordet.

“Till skillnad från tingsrätten har hovrätten kommit fram till att de uppgifter som Johanna Jansson lämnat om Maja Hellmans inblandning i Toves död inte är tillräckliga för att det ska kunna fastställas utom rimligt tvivel att Maja Hellman har gjort vad åklagaren påstått”, skriver domen. kan tolkas.

Hovrätten angav vid en presskonferens efter domen att tiden Maja Hellman satt i fängelse skulle räknas in i hennes fängelsestraff. Hon dömdes till ett års fängelse, med förväntningen att hon skulle släppas efter att ha avtjänat bara sex månader. Enligt domaren Niklas Rundberg i Göta hovrätt fattas beslutet av Kriminalvården. Eftersom hon inte befunnits skyldig till mord, kommer hon också att vara befriad från att betala eventuellt ekonomiskt skadestånd.

Johanna Janssons straff sänks därför till följd av detta

Straffet bedömdes som mindre än livstids fängelse sedan Jansson lämnat uppgifter som var avgörande för utredningen, enligt domen som författats av Göta hovrätt. Det fastställdes att Johanna Janssons 16-åriga fängelse skulle villkoras eftersom hon “lämnat uppgifter som var av väsentlig betydelse för utredningen av brottet”, enligt hovrätten.

Domen kommer att överklagas, säger Clea Sangborn, Johanna Janssons advokat, enligt Expressen. Jansson friades från försök till mordbrand i Toves familjehem, men hon befanns skyldig till skadegörelse.

Familjemedlemmar till Tove är “extremt besvikna” över utgången

Enligt Expressen har Toves familj svarat på Göta hovrätts dom genom sin advokat. Toves familj uttrycker genom sin advokat Uno Karlsson sin “extrema besvikelse” över domen och domen.

Maja Hellman Familj
Maja Hellman Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!