Marika Markovits Familj – Det finns 3 867 miljonärer i Linköpings kommun där Marika Markovit är född. Marikas kvarter, postnummer 582 22, har 5,7 % av personer som har betalningsfrågor och en årsinkomst på 345 382 kronor i snitt. Medelinkomsten för kvinnor i Sverige är 73,7 % av mäns. Denna procentandel är 66,4% i detta postnummer.
I Linköpings postdistrikt, som är en del av Linköpings kommun, bor Marika Markovits på gatan 63 A. Hon är bosatt i en region som är en del av Linköpings domkyrkas församling. Marika Markovits, en 58-årig folkbokförd invånare, är den enda personen på denna adress. På hennes adress finns en hund med ett Whippet-födelsedatum 2020 som är registrerat.
När Marika Markovits föddes var Tage Erlander (Socialdemokraterna) Sveriges statsminister. Förutom att vinna svenska mästerskapet i fotboll det året hade Djurgrden IF även 7 695 200 invånare vid årets slut. Hennes stjärntecken är Jungfrun, och hon föddes i drakens år, enligt det kinesiska horoskopet. Hon föddes på hösten och är nu i 60-årsåldern. Marikas definition är “lågtysk diminutiv av Maria.” Om 70 dagar firar hon sin födelsedag och om 34 dagar fyller hon 59. Marika är singel och har aldrig varit gift.
Biografi
Den 9 januari 1994 genomförde biskop Henrik Svenungsson Markovits prästvigning för Stockholms stift vid Storkyrkan. Hon tjänstgjorde som biträdande pastor i Tumba församling 1994-1995, Farsta församlingspräst 1995-2001 och Svenska kyrkans handläggare 2001-2003. Markovits kom till Stockholms stadsmission 2003 som biträdande direktör, sedan 2005 som ordinarie direktör, och som senior rådgivare den 1 november 2019. Markovits började tjänstgöra som domkyrkoförsamling för Stockholms diakon i december 2020.
Under en liturgi i Linköpings domkyrka den 21 januari 2023 vigdes Markovits till ny biskop i Linköpings stift. Joakim Markovits, vd för städföretaget Inspira, och Marika Markovits, chef för Stockholms Stadsmission, är sammankopplade av mer än bara blod. Båda har en stark önskan att hjälpa dem i nöd och tycker att livet bör innebära mer än att bara utöva ett framgångsrikt jobb och samla rikedomar.
På gården åt jag frukost. När vi första gången träffas hemma hos Stadsmissionen i Gamla stan konstaterar Joakim Markovits “Hoppas ni också hade en trevlig morgon.” I byggnaden finns även kontor och konferenslokaler, lunchservering, café, brödbod och Bullkyrkan som serverar både smörgåsar och Guds ord.
Innan hans storasyster går in på torget som en virvelvind och håller sina väskor stadigt över axeln delar Joakim med sig av den senaste informationen om Inspira: att de har sålt säkerhetsverksamheten och koncentrerar sig på städverksamheten. Marika hälsar på mig och fotografen tillsammans samtidigt som hon ger sin bror en kram. Hon konstaterar att det är en fantastisk idé att diskutera det gemensamma sociala engagemanget.
Stadsmissionens hjälpinsatser har en speciell plats även i Joakims hjärta. Som ett av organisationens vänföretag erbjuder Inspira ekonomiskt stöd. Verksamheten har också samlat in presenter till second hand-butikerna och uppmuntrat sina kunder att göra detsamma (se artikeln om flashjobb nedan).
Han säger, “Anledningen till att vi bestämde oss för att hjälpa Stadsmissionen är för att jag genom Marika lärde mig om det betydande arbete organisationen gör. Dessutom finns det en naturlig koppling eftersom våra städare arbetar i storstadsområden där de möter mindre lyckligt lottade individer som t.ex. droganvändare och hemlösa.
Webbplatsen är ett av sätten som engagemanget kommuniceras till personalen. Enligt Joakim har vi inte frågat dem vad de tycker om stödet till Stadsmissionen. Vi har dock oplanerad bekräftelse på att den är värderad. På Facebook finns det många “gilla” för oss. Vi ger en extra cent för var och en. I framtiden vill vi gärna ha in personalen mer aktivt, men jag stödjer inte att främja frivilligheten. Det kan verka som om vi pressar individer. Jag håller helt med om att sådan hängivenhet måste växa och vara ett medvetet beslut, som Marika säger.
Som regissör reser hon om att träffa företagare, hålla seminarier, träffa volontärer och sprida om branschen. Som exempel kan nämnas stödboende, pensionärsgemenskaper för äldre som är ensamma, omfattande utbildningsprogram, Klaragrden Women’s Center, secondhandbutiker och Crossroads, ett initiativ startat av Marika Markovits för att ge hjälp och information till EU-medborgare med låg inkomst som kommer till Sverige söker jobb. Hon fick Swedish European Movements pris “European of the Year” som ett resultat.
Hon fortsätter, “Jag gillar särskilt orden i motiveringen att jag hjälpte till att ena Europas folk”, och Joakim visar uppenbar stolthet över sin syster. Hur började impulsen att ge en hand till de behövande? Har du något hemifrån? Jag frågar. Det verkar som om de skickade en boll fram och tillbaka under sin chatt. De pratar snabbt och livligt medan de snubblar över varandras ord.
Vår familj har ett starkt engagemang för samhället. Enligt Marika var det tumultartade politiska samtal vid middagarna. Faderns familj är mest involverad; de är från Tjeckien och Ungern och förföljdes och fängslades i läger för att de stödde socialdemokratin. Deras trygga skydd var Sverige. Enligt Joakim ville deras mamma hjälpa alla som hade det kämpigt i samhället.
Hon välkomnade husdjur, kattungar och barn i problem till sitt hem. Det innebar att vi var tvungna att utveckla förmågan att sätta våra egna krav åt sidan, förklarar Marika. Där fanns förmodligen där det sociala engagemanget planterades. Det faktum att vår familj upplevde ekonomiska svårigheter hade utan tvekan en effekt också.
Bilden inkluderar även kyrkligt engagemang. Båda deltog i evenemang planerade av den lokala församlingen. Joakim påpekar till exempel att det var väldigt roligt att gå på kyrkläger. Fram tills Marika bestämde sig för att bli präst ansåg jag nog bara att det var en hobby. Jag saknar hennes nivå av tro. Dessutom, till skillnad från Stadsmissionen, bygger Inspiras arbete inte på kristna principer.
Även om deras socialdemokratiska föräldrar har stöttat dem i deras beslut, var det inte utan utmaningar att vara präst. Som många andra, Marika, började jag inte mina studier till präst för att jag ville förändra samhället. Men allt eftersom tiden gick blev jag medveten om hur många församlingsmedlemmar som hade det svårt ekonomiskt och gjorde flera försök att hjälpa dem.
Stadsmissionen tog notis om detta engagemang. 2005 utsågs jag till direktör efter att ha fått frågan om jag ville jobba där. Marika Markovits tog över som chef under en tid av ekonomisk och förtroendekris för organisationen, vilket krävde att hon fokuserade mycket tid och energi på andra uppgifter än socialt engagemang.
Hon hävdar att du i din egenskap av ledare måste inta den position som behövs för tillfället. Ämnet om att få ordning på företagets ekonomi stod i fokus för vår omfattande diskussion och arbete med policyer. Joakim Markovits kom till Inspira från en tjänst på Sparbanken utan att något tydde på att han så småningom skulle ta över som vd.
Han började sin karriär som städare. Enligt honom är det inte ett familjeföretag i den meningen att det traditionellt gått i arv från förälder till barn. Tillsammans med en affärspartner som senare bestämde sig för att lämna partnerskapet köpte vår far, Béla Markovits, företaget. Även om han nu är pensionerad, tjänstgör han fortfarande i ledningen och äger majoriteten av verksamheten.
Marika konstaterar att Joakim hjälpte henne som ledare genom att ge råd och idéer på intranät och uttrycker intresse för Inspiras tillväxt och städarnas arbetsvillkor. Han hävdar att Stadsmissionen med min hjälp kunde anställa en städare med högre standard. Det var ofattbart att vi skulle ta över städningen. Det hade inte verkat moraliskt lämpligt.
Både Joakim, som vill att Inspira ska bli ledande inom städsektorn och ha de största uppdragen, och Marika Markovits, som fortsätter att arbeta som präst och bedriver gudstjänster i Bull-kyrkan, vägleds av etik och moral. Topppersonalen är också ett krav, fortsätter han. Genom att visa att vi är hälsocertifierade, socialt ansvarsfulla och tar hänsyn till miljöhänsyn försöker vi dra deras uppmärksamhet.
De tror båda att företag i framtiden skulle konkurrera på grundval av sitt sociala engagemang. liknande hur miljövänliga företag för närvarande har en konkurrensfördel. På frågan om det fortfarande pågår aktiva debatter om samhällets utveckling vid familjemiddagar nuförtiden, skrattar de glatt. Det går inte eftersom det är så många ungar och det krävs mycket arbete för att hålla dem i kö, hävdar Joakim. Marika hävdar att diskussionen kan ta fart när barnen ligger i sängen på natten.