Staffan Hellstrand Familj

Staffan Hellstrand Familj
Staffan Hellstrand Familj

Staffan Hellstrand Familj – Staffan Hellstrand har funnits ett tag, och han kommer att bli ännu bättre 2023. Här kan vi se artistens liv sedan Little Blue Birds genombrott: fyllt av kärlek, personliga trauman och förändringar. Efter att ha fått veta om varandras verksamhet meddelade Staffan Hellstrand till Aftonbladet att de gett sig in på sitt område.

Tillsammans med andra artister som Lasse Holm, Sanne Salomonsen och Jonathan Johansson kommer Staffan Hellstrand att framföra originalversioner av låtar av andra artister i 2023 års TV4-upplaga av Så mycket bättre. Förmodligen kommer de andra artisterna att tävla om att framföra artistens succé från 1993 Lilla fågel blå. Staffan Hellstrand klargjorde i en intervju med Aftonbladet 2021, med anledning av sin 65-årsdag, att han har gjort mer från andra källor, oavsett om låten är hans nummer ett hit.

Per definition är det min mest populära låt. För att vara rättvis är Fisarna i haven min mest lukrativa låt, inte den här. Ganska många länder har lokala versioner av det inspelade, förklarar han i intervjun. 1975 skapade Staffan Hellstrand Dimmornas Bro, hans första band. Han spelade på tre album med gruppen innan han gick vidare till ett annat. Soloartist blev han inte förrän 1990, och det enorma genombrottet kom tre år senare med Lilla fågel blå.

Trots att han varit hans mest kända sololåt har Staffan varit allt annat än slapp. 2020 gav han ut konceptalbumet Mordet på Nürnbergbryggeriet. Lars Winnerbäck och Lisa Nilsson hör till hans många musikaliska samarbetspartners. Han har också gett ut en samling av sina sångtexter, till vilken dramatikern Lars Norén bidragit med ett förord.

Medlemmar av familjen Hellstrand – känd modeskapares tidigare rumskamrater

Staffan Hellstrand har genom åren välsignats med en stor familj, inklusive fyra vuxna barn: Johannes, Josefin, Vanessa och Matteus. Han är nu inte gift men lever i ett lyckligt sambo med den internationellt kända designern Monica Förster. Trots sina olika yrken säger konstnären i Aftonbladet att de är ganska kreativt komplementära till varandra. Till stor del är vi båda fantasifulla; ändå är våra tillvägagångssätt distinkta. Alla är nu inne på den andres planer. I samtalet uttrycker han ett avsevärt ökat intresse för design.

Staffan Hellstrand Familj

Dessutom har Staffan Hellstrand andra bröder, men han förlorade tyvärr en av dem plötsligt och utan förvarning för några år sedan. Det var helt skakigt. När jag skulle plocka upp min gitarr efter mitt uppträdande i Värmland ringde min andra bror mig. Allt kom som en fullständig överraskning. Enligt hans intervju med Aftonbladet var han 55 år och hade ingen kännedom om ett hjärtproblem.

En svensk rockmusiker, låtskrivare och skivproducent, Staffan Hellstrand föddes i Stockholm den 13 maj 1956. Han spelar sång, gitarr, keyboard och munspel. Staffan Hellstrand föddes till Eric, en kärnvetare och friidrottare, och Inger, lärare (dock ej gift med Hjertqvist). Efter att ha tillbringat två år på Long Island, New York, med sin far som gästforskare, tillbringade han större delen av sin barndom i Nyköping.

Innan rollen som sångare för SH! var Hellstrand medlem i Dimmornas Bro. Hans soloalbum Homeless från 1990 var ett sidoprojekt från SH!; den innehöll Dan Anderssons poesi arrangerad till musik. SH! bröt till slut. Tillsammans med sångerskan Isabel De Lescano och gitarristen Fredrik Blank var han medlem i bandet De Lescano. Han är stammis på Hellstrands soloalbum.

Melodisk rock är det bästa sättet att karakterisera Hellstrands musik, som till övervägande del spelas på elektriska men ibland akustiska instrument. Texter som är både poetiska och samhällskritiska finns ofta bland dem. Av hans omfattande diskografi framgår att Eld (1992), Pascha Jims dagbok (1996) och Elektriska gatan (2004) har blivit de mest genomgående väl mottagna. Tillsammans med sin Grammy 1993 för årets låt, “Little Blue Bird”, utsågs han till bästa manliga pop-/rockartist 1992.

Den officiella svenska låten för fotbolls-EM 2000, “Expandera”, skrevs och framfördes av Hellstrand. Dessutom är han en sångfan av Östers IF, fotbollslaget för vilket han komponerade låten “Vi är Öster”, och han följer sporten passionerat. En av hans största hits som låtskrivare var “Fiskarna i haven” från Idde Schultz debutalbum från 1995, från vilken han skrivit majoriteten av spåren.

Han har skrivit andra låtar för olika musiker. Han spelade in sin låt “Marie, Marie” med Sven-Ingvars. Hellstrand och Svenningsson skapade låten “God morgon”, som Uno Svenningsson och Irma Schultz Keller spelade i Melodifestivalen 2007. En del av Jag sjunger för dig (2008), ett album av Svenningsson, innehåller denna duo av låtskrivare.

Garagerockarna The Nomads har samarbetat med Staffan Hellstrand på två album: Eld och Pascha Jims dagbok. Hellstrand har samarbetat med poeten Bob Hansson och andra för att utveckla showen Nångang måste allting skaka, som debuterade 2014 och bygger på passionssagan från Matteusevangeliet.

Death in Nürnbergbryggeriet är ett temaalbum som han gav ut hösten 2020. Fem år tidigare hade han blivit uppslukad av ett mord som inträffade på platsen för Nürnbergbryggeriet i Stockholm, där han hade bott. Lyssnarna kan följa berättelsen om dessa på albumet. Staffan Hellstrands familj flyttade från Sabbatsbergs BB i Stockholm till Nyköping när han var fem år, tillsammans med sina två syskon och föräldrar. Och så var det de där två åren som bodde i Amerika.

Staffan skapar det symfoniska rockinfluerade bandet Dimmornas Bro medan han fortfarande var tonåring, efter att ha uppträtt på äldreboenden, gator och torg för att klara sig. Bandet släpper tre album innan Staffan slutligen bestämmer sig för att lämna. Vid det laget hade Staffan flyttat till Stockholm och skrivit in sig på Journalisthögskolan.

Efter en rad händelser som började 1977 – inklusive resor till London och konserter av Clash och Sex Pistols – och hans tidiga exponering för musiken av Bob Dylan, Neil Young och Beatles – bestämde han sig för att lägga ifrån sig synthesizers, ta upp elgitarr och gå med i SH! med fyra andra unga konstnärer från Stockholm.

Staffan samarbetade på 1984 års genombrottssingel “East Berlin” medan han fängslades i samma stad. Eftersom spåret fick så stor bevakning i media började skivbolag som tidigare visat lite intresse kontakta artisten. Albumet “VAD TYST DET ÄR” släpptes i sin helhet 1985. Det fanns redan mycket av det som senare skulle definiera Staffan Hellstrands musik. SH! släppte ytterligare två album, “BLACK VIOLERS” och “SÖNDAG”, med Staffan som den främsta låtskrivaren, innan deras upplösning 1990. Efter mycket om och men beslöt Staffan att det var dags att gå ut på egen hand.

I sitt album “HEMLÖS” från föregående år fick han en skakig början, och förlitade sig enbart på texter skrivna av den svenske poeten Dan Andersson. Denna skiva fungerade som en återspegling av hans tidigare framträdanden för en äldre publik. 1991 släppte han sitt första “riktiga” soloalbum, “DEN STORA BLÅ VÄGEN”, som var inspirerat av denna folkrockskiva.

Oväntat började en större publik strömma in när radiosuccén “Hela vägen hem” dök upp. Staffan återvände till rocken med sitt efterföljande album “ELD”, som innehöll fyra spår samskrivna av tunga stockholmsrockarna The Nomads. Han började sticka ut från mängden när han kom på sin egen unika blandning av medryckande låtar, inspirerande ord och elgitarrer och strängar.

Eftersom hans låtar “Din mästares röst” och “Bilder av dej” var så populära blev ingen förvånad när Staffan vann Grammis för Årets manliga artist 1992. “Lilla Fågel Blå” var en singel från Staffans album “REGN” från 1993. som handlade om det mystiska försvinnandet av en barndomskompis som dog i schizofreni.

Från ingenstans hamnade Staffan överst på varje lista och till sin stora förvåning började han föreställa sig sig själv som en älskad nationell kändis som utan ansträngning sålde ut lokaler. Han vann 1993 Rockbjörn Award och Grammis för Årets låt. På albumet “SOT” från 1994, det tunga antirasistiska spåret “Where are you from?” har Staffan med assistans från Latin Kings då 18-åriga Dogge.

Staffan var mannen bakom musiken till större delen av Idde Schultz första album från 1995, som bland annat innehöll den fantastiska singeln “Fiskarna i Haven” – en vinnare av Rockbjörnen för Årets låt. Med inspelningen av “Pascha Jims Dagbok” 1996 förnyade Staffan Hellstrand sitt fruktbara samarbete med det svenska kultbandet, där de uppträder under hela albumet.

Kritiker på Aftonbladet ansåg att det var årets finaste svenska album, och han fick en Grammy-nominering – för femte året i rad! Den experimentella “BLOSS” producerades av Staffan Hellstrand 1997, efter hans komposition av musik till Bodil Malmstens pjäs “Tid & Otid”. I detta stycke framförde den kända svenska skådespelerskan Lena Nyman en duett med Malmsten och Hellstrand.

Två av Hellstrands mest kritikerrosade album, “UNDERLAND” (släpptes 1998) och “UNDERBARN” (släpptes 1999), var avskalade gitarrstycken. År 2000 blev han ombedd att komponera den officiella EM-sången för det svenska fotbollslandslaget, och han har länge varit en anhängare av det vackra spelet. Trots Sveriges utslagna EM-fotbollsturnering gjorde Staffans “Explodera” nästan 40 000 sålda exemplar och gav honom hans första platinasingel.

Staffan Hellstrand Familj
Staffan Hellstrand Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!