Stina Blomgren Familj – Stina är en stockholmare som föddes den 17 maj 1973 och bor för närvarande på Hornsgatan 64 A. För två år sedan, den 30 juni 2021, flyttade hon in i sin nuvarande lägenhet. Det är här hennes och Jons hem är. Efterfrågan på Stina har ökat. Hittills denna månad har vi delat nyheter om henne 88 gånger. Hon bor i en lägenhet med 34 andra individer, som alla delar samma trappa. Vi vet nu vilka som bor på varje nivå och var de gör det.
Stina är en av åtta personer som flyttade in i huset samma år som hon gjorde och är kvar. Stockholms stad är där de flesta som söker Stina bor. Stina Blomgren, som bevakar Mellanöstern för NBC News, rapporterade om det iranska valet. Om hon vill att hennes barn ska gå i skolan i Libanon kan hon inte träffa dem på två veckor.
Så här känns kärlek vid kröningen. Hon skriver i sin krönika om att vara isolerad från sin familj i väntan på medicinska resultat. På fredagen gick iranier till valurnorna för att välja ett nytt parlament. Det har rapporterats om många infektioner runt om i landet under helgen och den siffran väntas stiga. Stina Blomgren, SVT-korrespondent för Mellanöstern, var i Teheran för att rapportera om omröstningen.
Hon hade återvänt till Beirut, Libanon, och hade planerat en audition på tisdag. Jag är inte närmare att ta reda på sanningen. Inga symtom har dykt upp och jag mår bra. “Jag vill inte utsätta min familj för risker, så jag har bestämt mig för att komma hit och göra ett test”, säger hon i sin SVT-krönika.
Frasen “vill inte avslöja mina barn”
Stina Blomgren hade inte uppmanats att söka vård i Sverige på grund av frånvaro av några symtom; ändå är kulturen i Libanon väldigt annorlunda. Stina Blomgren hävdar i ett mejl att hon kommer att hålla sina söner hemma från skolan i två veckor om de träffar henne just nu. Hon mejlade Expressen för att berätta att hon sedan återkomsten från Iran inte sett sin familj i Libanon.
Jag kan inte göra det på minst en vecka eller så, eftersom hälsoministern i Libanon har beordrat att från och med idag måste alla skolåldrade barn till libanesiska medborgare som nyligen har besökt Iran stanna hemma i två veckor och vara placeras i karantän. Jag skulle inte vilja att min familj skulle behöva gå igenom karantän eftersom jag var på en anmälningsresa. Stina Blomgren får hålla sig för sig själv sedan resan till Iran, trots att hennes tester inte visar några tecken på smitta.
Från och med nästa tisdag den 9 mars borde jag vara tillbaka till normal rörlighet, tillägger hon i mejlet. Jag och min man står i vardagsrummet efter att ha sagt hejdå till barnens vänner när han plötsligt pekar ut genom fönstret och utbrister: “Det lät som en bomb.” När jag tittar mot hamnen ser jag ett grått rökmoln plötsligt bryter ut i en magnifik röd plym. Det här liknar inget annat jag någonsin sett.
Just i detta ögonblick kan jag bara fokusera på en tanke. Jag skriker åt barnen att de ska gå bort från glaset. Det är bäst att stanna i hallen. Tryckvågen anländer och glassplitter flyger åt alla håll när vi rusar. När kökets vattenautomat välter befinner jag mig och min yngste son i närheten. Vi lämnar rummet och går in i korridoren.
Vi omfamnar varandra och sätter oss ner. Vi har bestämt oss för att gå härifrån, min make och jag. Barn bör uppmuntras att använda trapphuset. Ljud av panik, nöd och brandsirener kan höras från gatan nedanför. Barnen bjuds på vatten. Den nioårige sonen till våra vänner som inte har lämnat huset ännu har bett om en kram.
Kan jag kolla upp dig? Vi är okej
Ingen jag har frågat i mitt grannskap, inklusive de som har bevittnat femton år av konflikt, har någonsin hört något liknande den explosionen. Jag kommer att få reda på senare att den här sprängningen är bland de största som någonsin registrerats. Men för närvarande är jag mer bekymrad över våra vänners öde i staden. Ingen kan nås via telefon, men du kan fortfarande komma online. Snabba sms fortsätter att komma in.
Kan jag kolla upp dig? Vi är okej. Detta från en lokal som säger: “Jag klarade det, men bara knappt. Det finns inget kvar av någonting här. En jordbävning verkar ha ödelagt den metropol jag befinner mig i just nu. Borttagen: en port. En viktig länk för staden Beirut. Majoriteten av Libanons kost kommer från import. Hundratals lagerlokaler och andra strukturer har rivits. På ett ögonblick förlorade en kvarts miljon människor sina hem.
Hur mycket stress kan en befolkning tåla?
Vi har nya hyresgäster som flyttar in från hela staden. Volontärer från hela landet hjälper till att städa upp röran efter naturkatastrofer och återställer skadade sjukvårdsinrättningar. Det libanesiska folkets motståndskraft har bevisats och bevittnats, men vi sörjer fortfarande. Våra barns skola har nyligen förlorat två föräldrar. Som bara två exempel.
Ilska uppstår efter de inledande faserna av chock och sorg. Hur var det möjligt att hålla nästan 3 000 ton extremt explosivt material hejhar det funnits synligt i hela staden i flera år, trots många varningar om farorna? Vilken typ av avgift kan sneda politiker ta på en befolkning? Uppropet mot det korrupta ledarskapet är inte nytt. Denna nation var redan på randen av kollaps.
Det ringer på dörren och det är en granne som ber om att få låna några kvastar. Spadar av krossat glas kan nu höras i en hel stad. När Stina Blomgren flyttar tillbaka till den internationella redaktionen i Stockholm skickar SVT Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh för att bevaka regionen. I ett nyhetsmeddelande står det att Samir Abu Eid tillsammans med fotografen Salim Alsabbagh fortsätter att bevaka Mellanöstern för SVT. Under den arabiska våren 2010 var Samir Abu Eid SVT:s första korrespondent i regionen.
Men i maj 2015 lämnade han enligt uppgift SVT för att bevaka Mellanöstern för TV4, enligt Dagens Media. Efter tre år borta kom han tillbaka till SVT som utrikesreporter, denna gång med målet att främja ett större publikdeltagande. Samir Abu Eid kommer snart att återvända till sin hemregion i Mellanöstern. Det som händer i denna konfliktfyllda och invecklade region har globala återverkningar.
USA:s tillbakadragande från Afghanistan, det pågående kriget i Jemen och Irans kärnenergiprogram är alla stora bekymmer just nu. Samir Abu Eid sa i ett pressmeddelande, “Jag har stor erfarenhet och kunskap om regionen efter att ha fokuserat på den i över ett decennium”, och han planerar att dela det med SVT-tittarna.
Salim Alsabbagh har varit fotograf och reporter för flera Mellanöstern-tv-nätverk genom åren, men han arbetar nu för SVT. För mig är detta det perfekta jobbet. Enligt Salim Alsabbaghs svar är “det visuella berättandet så viktigt för att förmedla känsla och närhet – och därmed bidra till en bättre förståelse av denna del av världen.”
Prisnominering för journalist
Bland de nominerade Röda Korsets journalistutmärkelser finns Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh för deras bevakning av krigen i Armenien och Tigray, Etiopien. Att välja en plats för stationen är fortfarande i luften. Den pågående pandemin har inte gjort en svår situation i regionen enklare. Utrikesdirektör Pia Bernhardson tycker att det ska bli underbart att för första gången ha ett team i Mellanöstern bestående av en korrespondent och en fotograf som båda är duktiga på arabiska.
Stina Blomgren, SVT:s nuvarande korrespondent i Beirut, flyttar tillbaka till Stockholm i sommar. Efter sommaren ska Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh ge sig ut på sitt uppdrag i Mellanöstern. Stina Johanna Blomgren föddes i Sverige den 17 maj 1973 och arbetar som journalist, utrikesreporter, författare och dokumentärfilmare.
Blomgren är internationell korrespondent för SVT. Från 2016 till 2021 bevakade hon Mellanöstern för SVT från Beirut, Libanon. Hon var SVT:s Kairo, Egyptbaserad korrespondent från 2013 till 2016. Stina Blomgren är aktiv medlem i Sveriges Televisions Aktuellt, Rapport, Korrespondentena och Morgonstudion, samt samhällsprogrammen Agenda och tidigare Faktum, där hon till övervägande del bevakar Mellanöstern.
Öst- och Nordafrika. Hon har rapporterat från många länder i Mellanöstern och Nordafrika, inklusive Syrien, Saudiarabien, Iran, Qatar, Irak, Jemen, Egypten, Tunisien, Libanon, Jordanien, Israel, Palestina och Turkiet, i sin egenskap av journalist och utrikesreporter. [behöver citering]. Hon har haft en mängd olika roller på SVT, bland annat utrikesredaktör, utrikesreporter och ekonomisk reporter. Hon arbetade länge som reporter och redaktör för Dagens Nyheter.
2008 nominerades Blomgrens roman Svart notis till Guldspadens pris. Recensioner och omnämnanden av boken dök upp i många publikationer och media, med de flesta butiker som berömde den. SVT:s “Så är livet i Douma – två månader efter den misstänkta kemiska attacken”, av Stina Blomgren och Pernilla Edholm, nominerades till “Röda Korsets Journalistpris” den 15 mars 2019. Reportrarna Stina Blomgren och Tilo Gummel och Pablo Torres nominerades till ett Röda Korsets journalistpris den 29 mars 2021 för deras bevakning av den förödande explosionen i Beirut 2020.