Tomas Kvarnkullen Familj

Tomas Kvarnkullen Familj
Tomas Kvarnkullen Familj

Tomas Kvarnkullen Familj – Tomas Kvarnkullen, en av Expressens mest framstående reportrar under ganska lång tid, har tjänstgjort som tidningens Washington-korrespondent sedan nyår. Efter att hans sejour på Expressen TV avslutades tackade han ja till ett tillsvidareuppdrag. Nu står det klart att han går över till TV4 Nyheterna. Glasgow är värd för klimattoppmötet COP26 och TV4:s Storbritannien-korrespondent Tomas Kvarnkullen är där för att rapportera om det.

Mannen gick fram till honom och skrek “bli av med TV4” när han ställde upp för en livesändning utanför ett hotell en onsdagsmorgon. Stämningen blev farlig, så jag checkade in på ett närliggande hotell och gjorde en hastig utgång. Tomas Kvarnkullen berättade för TV4 att han upprepade gånger blivit slagen i bakhuvudet av den misstänkte. TV4:s kameror plockade upp den misstänkte på kamera.

När polisen anlände spårade de upp den misstänkte till ett annat hotell och grep honom omedelbart där. TV4 rapporterar att sex poliser och pepparspray krävdes för att lyckas gripa honom på grund av hans våldsamma motstånd. Personen är nu under utredning för flera brott och en förhandling kan komma att äga rum redan på torsdag. Till stor del är jag frisk. Det var väldigt oroande att bli utsatt för något sådant. Läkare har diagnostiserat mig med en lätt hjärnskakning, förklarar Tomas Kvarnkullen.

Mannen skrek något på engelska och något annat på svenska. Det verkade som om han trodde att Kvarnkullen spionerade på hans verksamhet i Glasgow på uppdrag av den svenska regeringen. Hans ambition att gå med i ett dansband bleknade i samma ögonblick som han kom in på en tidningsredaktion. Tomas Kvarnkullen började intressera sig för journalistik vid den tiden och har blivit ett bekant ansikte på TV4 Nyheterna sedan dess. Bonus Weekend träffade äntligen den lille gamla utrikesreportern som brukar resa med ett lager långbyxor.

Tomas Kvarnkullens nuvarande ålder är 19 år. Är självständig Kalmarbo. Familj En mamma, pappa, en syster och två bröder. Yrke Formaterare på regional nivå. Erfarenhet av yrket självlärd. Motiverande faktor Så att de som är skyldiga kan ställas till svars, även om offrens röster är svaga. Säg hej till Tomas Kvarnkullen. Jag är 19 år. Är självständig Kalmarbo. Familj En mamma, pappa, en syster och två bröder. Yrke Formaterare på regional nivå. Erfarenhet av yrket självlärd. Motiverande faktor Så att de som är skyldiga kan ställas till svars, även om offrens röster är svaga.

Bussen till Borgholm i Färjestaden, land, stannar inte vid hållplatsen Borgholm, utan snarare vid Kalmarkuren. Omöjligt att förstå för en förortsbor som kan missa flera bussar i rad. Till Tomas Kvarnkullen, med en hint. Motiv att sätta penna på papper. Vid arton års ålder anställdes Tomas bort från ungdomsbilagan på dagstidningen Barometern för att arbeta som lokalredaktör i Torss, en liten stad som ligger fem mil söder om Kalmar. Nu kommer han att se ut resten av året som betrodd lokalredaktör i Färjestaden.

Han kör över landbron varje dag på väg till jobbet. Han har precis flyttat från Nickebo, en liten by i Smålandsskogen, till Kalmar, där han nu bor självständigt från sina föräldrar. Han har ingen lust att slå sig ner på jorden. Åtminstone inte när landets fken, den legendariska snöstormen, höjer intensiteten och packar drivor runt hemväggar och mindre vägar i vinter.

Att bo i Kalmar, menar han, har gjort det svårt för honom att ha känsla för det revir han ansvarar för att hålla koll på. Fördelen är att jag inte behöver oroa mig för jobbet när jag inte ska vara det. Jag kan slippa gå till Konsum och hoppa över att träffa stadsfullmäktige där. Ytterligare en fördel finns. Tomas jobbar som journalist på dagarna, men på kvällarna syns han välja ut glas på en Kalmarbar. Då skulle han bo ett bekvämare avstånd från jobbet. Han säger sig arbeta nästan nonstop.

Få individer verkar vara ute och gå en fredag eftermiddag. Inte ens i och runt Köpstadens livliga sommarhandelskvarter hittar du inte mycket folk. Det finns ett massivt hänglås på porten till Sjödals restaurang, nära Barometerns redaktion, och en skylt som varnar för hundens frånvaro. Vinden prasslar en enda “Summer Sale”-banderoll. Ikväll kommer dock Robban och Ante att uppträda som trubadurer på Vilda Västern.

Tomas Kvarnkullen Familj

Idag är det Tomas lediga dag. Han reste hela vägen till Färjestaden bara för att visa redaktionen något för mig. När Tomas går in i rummet ger hans chef och medarbetare, markchef Mats Andersson, honom en nyfiken blick. Tre lokalredaktioner för Barometern finns runt öns 14 mil långa. Tre sammanlagt; en vardera i Färjestaden, Borgholm och Mörbylnga. Att arbeta här har gett mig perspektiv på hur långt bort mark är, förklarar Tomas. Ibland på helgerna måste vi göra den långa bilfärden från söder till norr. Det är en långsam process.

Men det visar sig att det var ett helt felaktigt antagande. Väggbonaderna tillhör inte mig. Bara röran på skrivbordet är min. Skräpet från din tid i Torss ligger nu prydligt nerpackat i en låda under din säng. Tomas är räddaren. Det kan vara användbart att föra ett register över tidigare anteckningar. Men han inser att han aldrig kommer att kunna upptäcka det.

Aftonbladet-skandalen med nazistiska bilder skadade oss som unga journalister. Nu, mer än någonsin, vet jag att jag måste bevisa min trovärdighet som ung journalist. Att jobba i Färjestaden skiljer sig väldigt mycket från att jobba i Torss. Här har han Mats och resten av hans arbetskamrater att luta sig mot. Han var i stort sett ensam i Tors. Något han hämtade mycket visdom från.

Tomas blev förvarnad av personalchefen på Barometern om att jobba i Torss. Det var en utmanande uppgift. Tomas, å sin sida, tror att han hade mycket back-up från redaktionens huvudkontor när det var turbulent. När han skrev om ett äldre par som var oroliga för att kommunen skulle bygga ut hamnen där de bodde lyckades han rejält uppröra kommunalrådet.

Politikerna tyckte att jag överdrev mitt hot mot allmänheten. Ändå var det underhållande att väcka diskussion och oenighet. Det är en fördel med att arbeta som regionredaktör. Ens umgängeskrets vidgas. Det är inte bara ett yrke; det är ett sätt att leva. Det är en tuff spelning som inte får tillräckligt med respekt. Centrumredaktionen bullrar mer än resten av byggnaden.

Detta är den perfekta kombinationen av uppgifter för honom. Det finns inget ämne för obetydligt att dokumentera. Dessutom är fotografering en hobby han tycker om. Barometern har en gedigen meritlista när det gäller att korrelera med innehållet som produceras av regionala redaktioner. När du vet att dina ansträngningar uppskattas gör det arbetet roligare.

Arbetet med ungdomstillägget var där han kände sig mest fullbordad. Enligt vad jag har samlat in fick 120 Kalmar gymnasieelever lägga ner kurser på bara ett halvår för att höja sitt totala betyg. Det kallas reduktion, och det är bara tillåtet under vissa förhållanden, som att eleven har dyslexi. Avslöjandet att skolorna hade brutit mot reglerna, som Tomas rapporterat, hade en djupgående effekt. Det svenska utbildningsdepartementet beställde en studie av alla svenska läroanstalter. Efter att boken kom ut var det roligare att gå till lektionen än vanligt. Men svaren jag fick var överväldigande positiva.

Det blev en fortsättning också. Gällande en student som inte blev antagen till högskolan för att han hade fått tillstånd att sänka för många av sina betyg. Tomas är expert på sitt område tack vare sin långa erfarenhet. Han har nu en solid förankring inom samhällsvetenskap tack vare gymnasieskolans läroplan. Men det är förståeligt att han ibland kunde känna sig hämmad av sin brist på formell journalistutbildning.

Det är bra att ha kollegor som jag kan rådfråga när jag har frågor. Men moralen är ingrodd i ditt väsen. Mycket av det är helt enkelt anständigt beteende. Att du kan skriva utan att skuld tynger dig. Han hade funderat på att börja sin karriär på radions löpande band på Vara Folkhögskola innan han erbjöds tjänsten i Färjestaden. Men efter att ha hört Barometerns erbjudande bestämde han sig för att chansa. Det är jag säker på. Jag hoppas kunna hitta ett jobb inom radionyheterna.

Han kanske kan ge någon av kvällstidningarna ett försök och se hur det är att jobba där. Det låter som ett intressant experiment att utforska. Jag tror dock att Aftonbladet/nazistiska bildskandalen har skadat yngre journalisters rykte överallt. Som ung journalist känner jag mer press att bevisa min trovärdighet än vad jag gjorde tidigare. Att jag kan förtjäna det förtroende Barometern har gett mig.

Men han har ingen brådska att göra ett val om sin framtid. Det är dags att slänga dem: vårstädning. Rikstjänsten har gett honom i uppdrag att arbeta som radiotelegrafist i Eksjö. Tomas däremot ser inte fram emot att bära telegrafutrustning på ryggen när han tar sig fram genom Eksjöskogarna. Istället riktar han sig till en reportagetjänst på Värnpliktnytt.

Tomas Kvarnkullen Familj
Tomas Kvarnkullen Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!